Zamen Actief

Zamen Actief 2011

pateni

ZAMEN ACTIEF 2011

Zamen actief 2011 is het zendingsproject dat opgezet is door de zendingscommissies  van de NGK Het Anker, Marknesse en NGK De Rank, Emmeloord. Twee kerken die door de NGK verbonden zijn aan het zendingsgebied Kwazulu Natal in Zuid Afrika en het zendingswerk al jaren financieel ondersteunen. Door het project Zamen Actief 2011 wordt de zending dichter bij de gemeenten gebracht. Er zijn vele acties gevoerd om geld bij elkaar te krijgen voor de bouw van een multifunctioneel centrum, zoals een bazar, het verkopen van stroopwafels, een stamppottenbuffet en appels plukken. De vliegreis werd door ieder zelf bekostigd.

Op 22 juli 2011 zijn 20 mensen uit beide kerken afgereisd naar Zuid Afrika, om in het plaatsje Pateni te helpen bij de bouw van het multifunctioneel centrum. Het centrum met een oppervlakte van 400 vierkante meter bestaat uit meerdere ruimten, die voor diverse doeleinden gebruikt kunnen worden. Naast een grote zaal waar ruim 100 mensen kunnen zitten, zijn er een drietal leslokalen. Ook zijn er een keuken en sanitaire voorzieningen. Twee weken lang hebben ze gewerkt aan de bouw van het multifunctioneel centrum, een mooie ervaring waarbij ook contacten werden gelegd met de plaatselijke bevolking. De groep overnachtte in het huis van Alfred, één van de leden van de gemeente uit Pateni. Hij had ook een busje waarmee hij de groep veel van de omgeving liet zien. Ook werd een bezoek gebracht aan ds. B. Wielenga, die ooit zelf predikant van Marknesse was. Na twee weken werken, is er nog een bezoek van enkele dagen gebracht aan het  Hlu Hluwe Umfolozi National Park. Met de jeep gingen ze het park in om de Big Five te spotten.

Nog steeds wordt er geld ingezameld voor het multifunctioneel centrum, zij het op bescheiden schaal. Ieder jaar wordt er tussen kerst en oud en nieuw nog een stamppottenbuffet gehouden voor dit doel. Er is namelijk nog steeds geld nodig voor de inrichting van de leslokalen. Ook zijn er nog steeds  contacten met Pateni en ds. Phungula. Het plan is om ooit nog een keer terug te gaan met een groep mensen uit beide kerken, naar Pateni voor de officiële opening van het multifunctioneel centrum.
Meer informatie over dit project vind je op de website van het project.